+36 1 4433 860

Az elektrolitok szerepe,
és az elektrolit egyensúly felborulása


Kálium citrát por a káliumhiány kezelésére

"Arra ébredt, hogy az erős izzadástól tiszta víz az ágyneműje, zsibbadnak a lábai, és mellkasi fájdalma van - az ijesztő tünetek rögtön a sürgősségire vitték, ahol az orvosok különböző vizsgálatokkal kizárták a szívrohamot, valamint szív-, és érrendszeri betegségeket. Kezdte jobban érezni magát, de a lábzsibbadása nem akart megszünni. Az orvosoktól meg szerette volna tudni, hogy mit tehetne annak érdekében, hogy máskor ne kelljen hasonló félelmetes tüneteket átélnie." A válasz meglepte: azt a tanácsot kapta, hogy igyon elektrolit port, és ezentúl mellőzze a zöld tea ivását.

Először nem értette, de megmagyarázták, hogy miért kell ezt tennie: a tüneteket az elektrolit egyensúly felborulása okozta - amit az elektrolitok pótlásával orvosolhat, a zöld tea fogyasztásáról pedig azért kell lemondania, mert vizhajtó hatása miatt mintegy kimossa a szervezetből az elektrolitokat.

Mik azok az elektrolitok?

Testünk körülbelül 50-60%-át víz és ionok (elektrolitok) alkotják. Az elektrolitok e testfolyadékokban (vér, vizelet, izzadság) oldott ásványi anyagok, amelyek a sejten belül és kívül helyezkednek el és elektromos töltéssel rendelkeznek. 

Kálium citrát rendelés

Szervezetünk nagyon pontosan szabályozza a test folyadék- és elektrolit-háztartását bonyolult idegi és hormonális szabályozó mechanizmusokon keresztül - annak érdekében, hogy elkerülje a folyadék- és elektrolit-háztartás zavarainak kellemetlen, - esetenként súlyos - következményeit. A különböző elektrolitokat a szervezetünk nem tudja előállítani, ezért a táplálkozásunk és a folyadékfogyasztásunk révén biztosíthatjuk a bevitelüket. Az elektrolitszint vérvizsgálatokkal meghatározható - szintjüknek általában meglehetősen kis tartományon belül kell maradnia, különben az eltérés komoly problémákat okozhat. [01.]

Az elektrolitok élettani szerepe

A folyadékok és az elektrolitok nélkülözhetetlenek sejtjeink, szerveink, szervezetünk zavartalan működéséhez:

 • szabályozzák a víz szintjét
 • normális tartományban tartják a vér PH értékét, a sav-bázis egyensúlyt (7,35-7,45, enyhén lúgos)
 • segítik a véralvadást
 • elengedhetetlenek az idegrendszer működéséhez
 • befolyásolják a tápanyagok szállítását és az anyagcserét a sejteken belül és kívül.
 • kulcsfontosságúak az izomrostok összehúzódásában és elernyedésében, azaz a normál izomműködésben- a normál izom funkcióhoz minden elektrolit szükséges.
 • befolyásolják a szívműködést
 • elősegítik a hő- toleranciát és a kognitív teljesítményt
 • jelentős szerepük van a vérnyomás szabályozásában
 • a folyadék és az elektrolitok ki- és be áramlásával jutnak be a tápanyagok a sejtbe és ürülnek ki belőle a salakanyagok. Ha az elektrolit szint nincs rendben a szervezetben, akkor a sejtek éheznek vagy salak anyagokkal telnek meg.
 • elektromos impulzusokat továbbítanak a sejtek között, ami lehetővé teszi az izom összehúzódásokat és az idegi impulzusok átvitelét két sejt között

A homeosztázis fogalma 

Az alapvető életfunkciók zavartalansága érdekében szervezetünk az állandóan változó külvilági és belső hatásokkal szemben igyekszik belső környezetének állandóságát megtartani, - a belső környezet dinamikus állandóságát biztosító mechanizmusok összessége a homeosztázis. Ilyen értelemben létezik a folyadékforgalom, a nátrium forgalom, a kálium forgalom stb. homeosztázisa - ez annyit jelent, hogy a bevitel megfelel az ürítésnek, és ennek következtében a testnedvek ozmotikus, nátrium- és kálium koncentrációja állandó. A homeosztatikus működés tehát az ún. “normális érték” fenntartására irányuló tevékenység. [02.]

Mi okozhatja az elektrolitok egyensúlyának felborulását?

Az elektrolit egyensúly felborulásának oka lehet:

 • folyadékvesztés izzadás, láz, tartós hányás, vagy hasmenés miatt
 • elégtelen folyadékbevitel
 • krónikus légzési probléma
 • magasabb vér pH érték (metabolikus alkalózis)
 • gyógyszerek - szteroidok, hashajtók, vízhajtók hatása
 • fokozott stressz
 • túl sok szénhidrát bevitele
 • intenzív böjt
Nátrium Kálium pumpa

A 6 legfontosabb elektrolit


Nátrium (normál értéke a vérben: 135-145 mmol/l)

A fő pozitív töltésű ion a sejten kívül. Szabályozza a víz mennyiségét az egész testben és fontos szerepet játszik az idegi jelátvitelben.

Az alacsony nátriumtartalom, más néven hiponatrémia, viselkedészavarokat, lehangoltságot, zavartságot okoz. 120 mmol/l alatti nátriumszint esetén agynyomás fokozódás jelei mutatkozhatnak: fejfájás, hányinger, hányás, tudatzavar, görcsök. [03.]

A magas nátriumszint vagy hipernatrémia szomjúságot, zavartságot, görcsöket, a vizelet mennyiségének növekedését okozhatja. 

Klorid (normál értéke a vérben:96-106 mmol/l)

A kloridion a sejten kívüli (extracelluláris) folyadéktér, így a vérplazma legmagasabb koncentrációjú negatív töltésű ionja. A szervezetbe főként a táplálékkal visszük be, konyhasó formájában. Elengedhetetlen a test folyadék egyensúlyának és a sav-bázis egyensúlyának a fenntartásához.

Elektrolit italpor

Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb (hányás, vízhajtók hatására) a hiánya csecsemőkben a növekedés elmaradásához vezet.

Túlzott mennyisége a sejten kívüli folyadéktér megnövekedését, a vérnyomás emelkedését okozza.

Kálium ( normál értéke a vérben: 3,5-5,5 mmol/l)

A Nátriummal működik a vízegyensúly és a sav / bázis egyensúly fenntartása érdekében. Kalciummal szabályozza az ideg- és izom aktivitást. A kálium elengedhetetlen a szív, a vesék, az izmok, az idegek és az emésztőrendszer helyes működéséhez.

Az alacsony káliumszint (hipokalémia) sokáig nem okoz tüneteket, de befolyásolja, a szervezet glikogén tárolását (az izmok energiaforrása), vagy kóros szívritmust okozhat. A 3 mmol / l alatti szint izomgyengeséget, görcsöket, bénulást és légzési problémákat, később vese problémákat okozhat.

A kálium a gyomorban a hidrogén-kálium pumpa részeként, részt vesz a gyomorsav termelődésében. Az alacsony kálium szint hosszú távon alacsony gyomorsav-szintet eredményez, ami az emésztésünk romlásához vezet, így végeredményben további gyomor és bélrendszeri problémákat okozhat.

A vér magas káliumtartalma ( hyperkalemia) sokáig nem okoz tüneteket, ritkán petyhüdt végtagbénulás jelentkezik. Súlyos eseteiben hasmenés, EKG-eltérések, ritmuszavarok lépnek fel. [04.]

Magnézium (normál értéke a vérben : 1.7-2.2 mmol/l)

A szervezetünk negyedik leggyakoribb ásványi anyaga. A testben található magnézium fele a csontokban van, a másik fele pedig főleg a szövetek és a belső szervek sejtjeiben. A magnézium több, mint 300 biokémiai reakcióhoz szükséges a testben. Segít fenntartani a normális izom- és ideg funkciókat, valamint az állandó szívritmust, támogatja az immunrendszert, erősíti a csontokat. Emellett szabályozza a vércukorszintet, a vérnyomást és az energia metabolizmust.

Magnézium tartalmú italpor

Az alacsony magnéziumszint (hipomagnezemia) tünetei: a gyengeség, izomgörcsök, remegés, rendellenes szemmozgás (nystagmus), vérnyomáskiugrás, gyors szívverés, zavartság, hányinger, hányás, szívritmuszavar

Magas a magnézium ( hypermagnesemia) tünetei: kábultság, izomgyengeség, petyhüdt izombénulás, alacsony vérnyomás. Nagyon magas értékek esetén a légzőizmok bénulása, szívmegállás fenyeget.

Kalcium (Normál értéke a vérben: 8.5-10.2 mmol/l)

Segít szabályozni a sejtek működését, a pulzusszámot és a véralvadást. A szervezetnek D-vitaminra van szüksége a kalcium felszívódásához. A kalcium 99%-a a fogakban és a csontokban található, és ezeket erősíti. Fontos az izom összehúzódások, az idegek, a véralvadás és a szívműködés szempontjából is fontos.

Az alacsony kalciumszint ( hiperkalcémia) nem okoz kirivó tüneteket, de a krónikusan alacsony szint változást okozhat a bőrön, a körmön és a hajon; gombás fertőzés; és szürkehályog alakulhat ki. A szint csökkenésével izom-ingerlékenység és görcsök alakulhatnak ki (különösen a lábakban és a hátban). A hét alatti kalcium változásokat okoz a reflexekben ( hiperreflexia ), ami izomgörcsökben, a gége görcsében és görcsrohamokban nyilvánul meg. 

A magas kalciumszint ( hiperkalcémia) ritkán okoz tüneteket. A kalcium emelkedésével viszont székrekedés, étvágytalanság, hányinger, hányás, hasi fájdalom, neuromuszkuláris tünetek és bélelzáródás ( ileus)) alakulhat ki. 12 mmol/l felett érzelmi ingadozások, zavartság, delírium és kábulat jelentkezik. 18 mmol/l felett sokkot, veseelégtelenséget és halált okozhat. [05.]

Foszfát - (normál értéke a vérben: 2,5–4,5 mmol/l)

A foszfát körülbelül 85% -a csontokban van, a többi része a sejtek belsejében található. A foszfát segít a csontok és a fogak felépítésében / javításában, energiát tárol, összehúzza az izmokat és lehetővé teszi az idegek működését. A szervezetnek D-vitaminra van szüksége a foszfor felszívódásához. Fontos szerepet játszik a szénhidrát és a zsír lebontásában, a szövetek és a sejtek gyógyításában.

Az alacsony foszfátszint ( hipofoszfatémia ) izomgyengeséget, légzési elégtelenséget, szívelégtelenséget, görcsrohamokat és kómát okozhat. A magas foszfáttartalom ( hiperfoszfatémia ) nem okoz tüneteket.


Hivatkozott Kutatások, Publikációk címei
 1. Fluid, electrolytes and nutrition
 2. Water and electrolyte homeostasis brings balance to physiology
 3. Dietary Sodium and Health: More Than Just Blood Pressure
 4. Beneficial effects of potassium on human health
 5. Overview of Calcium
ElektronyK+ italpor ásványi anyag pótláshoz Kálium citrát alapú elektrolit por Ásványi Anyag pótlás elektrolit italporral A káliumhiány megszűntetése Tasakos ElektronyK italpor Szerves kálium tabletta helyett kálium por Kálium + Magnézium tartalmú italpor ElektronyK kálium pótlás Elektrolit por kálium citrátból Szív támogató kálium italpor Idegrendszer és izom támogató kálium citrát ElektronyK kálium tartalmú elektrolit italpor
ElektronyK+ italpor ásványi anyag pótláshoz Kálium citrát alapú elektrolit por Ásványi Anyag pótlás elektrolit italporral A káliumhiány megszűntetése Tasakos ElektronyK italpor Szerves kálium tabletta helyett kálium por Kálium + Magnézium tartalmú italpor ElektronyK kálium pótlás Elektrolit por kálium citrátból Szív támogató kálium italpor Idegrendszer és izom támogató kálium citrát ElektronyK kálium tartalmú elektrolit italpor

ElektronyK+ ELEKTROLIT italpor

1000 mg Kálium / napi adag

A káliumból majdnem annyira van szüksége a testünknek nap mint nap, mint az összes többi ásványi anyagból és vitaminból együttvéve.

Magnézium, Kálcium, Nátrium,

A napi magnézium szükségletünk 32%-át biztosítja + kalciumot és nátriumot a kálium hatékonyabb érvényesüléséhez.

Cink, Réz, Szelén, Króm, Mangán, Jód

Nagy dózist pótolhat vele a legfőbb nyomelemekből.
Legörgetés az Összetételhez....

Lithotamnium + Kelp alga

Napi adagja, 263 mg vörös alga kivonatot (litothamnium) és 171 mg kelp alga (barnamoszat) koncentrátumot is tartalmaz. Az algák, a fő nyomelemeken és ásványi anyagokon túl, további ritka nyomelemeket is tartalmaznak bioaktív, jól felszívódó formában.

1000 mg kálium / napi adagot tartalmazó italpor,
ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, kelp és litothamnium algával.
Hatékony ásványi anyag és nyomelem pótlás.

ELEKTRONYK+ elektrolit italpor ÁRAK / CSOMAGOK

Az ElektronyK+ italpor kálium, magnézium, kálcium, nátrium, cink, jód, réz, szelén, króm és mangán pótlását biztosítja egyszerre.
Kelp és Litothamnium alga koncentrátumot is tartalmaz. Az algák további ritka nyomelemeket is hordoznak magukban.
Napi adagjával, 1000 mg káliumot pótolhatunk.
Az ELEKTRONYK+ segít, a táplálkozásunkból hiányzó káliumot, magnéziumot és nyomelemeket pótolni.

Elektrolit ital por 1 darab

ELEKTRONYK+ Elektrolit italpor • 322g


12.271 ft = 45-60 napi adag • 235 ft / napi adag

Elektrolit por, a káliumhiány megszűntetéséhez, ásványokkal, nyomelemekkel:
Kálium citrát, Magnézium, Kalcium, Nátrium, Cink, Szelén, Réz, Króm, Mangán, Jód, Algák.

Rendelés
Elektrolit ital por 2 darab

ELEKTRONYK+ Elektrolit italpor • 2 x 322g


21.471 ft = 3-4 havi adag • 195 ft / napi adag
-15% kedvezmény

Elektrolit por, a káliumhiány megszűntetéséhez, ásványokkal, nyomelemekkel:
Kálium citrát, Magnézium, Kalcium, Nátrium, Cink, Szelén, Réz, Króm, Mangán, Jód, Algák.

Rendelés
Elektrolit ital por 3 darab

ELEKTRONYK+ Elektrolit italpor • 3 x 322g


27.471 ft = 4,5-6 havi adag • 171 ft / napi adag
-25% kedvezmény

Elektrolit por, a káliumhiány megszűntetéséhez, ásványokkal, nyomelemekkel:
Kálium citrát, Magnézium, Kalcium, Nátrium, Cink, Szelén, Réz, Króm, Mangán, Jód, Algák.

Rendelés + ingyenes szállítás
Elektrolit ital por 1 darab

ELEKTRONYK+ Elektrolit italpor • 346g


12.271 ft = 45-60 napi adag • 235 ft / napi adag

Elektrolit por, a káliumhiány megszűntetéséhez, ásványokkal, nyomelemekkel:
Kálium citrát, Magnézium, Kalcium, Nátrium, Cink, Szelén, Réz, Króm, Mangán, Jód, Algák.

Rendelés
Elektrolit ital por 2 darab

ELEKTRONYK+ Elektrolit italpor • 2 x 346g


21.471 ft = 3-4 havi adag • 195 ft / napi adag
-15% kedvezmény

Elektrolit por, a káliumhiány megszűntetéséhez, ásványokkal, nyomelemekkel:
Kálium citrát, Magnézium, Kalcium, Nátrium, Cink, Szelén, Réz, Króm, Mangán, Jód, Algák.

Rendelés
Elektrolit ital por 3 darab

ELEKTRONYK+ Elektrolit italpor • 3 x 346g


27.471 ft = 4,5-6 havi adag • 171 ft / napi adag
-25% kedvezmény

Elektrolit por, a káliumhiány megszűntetéséhez, ásványokkal, nyomelemekkel:
Kálium citrát, Magnézium, Kalcium, Nátrium, Cink, Szelén, Réz, Króm, Mangán, Jód, Algák.

Rendelés + ingyenes szállítás
Tasakos ElektronyK italpor

ELEKTRONYK+ Elektrolit italpor • Tasakos: 25 adag


10.971 ft = 1 havi adag • 365 ft / napi adag

ElektronyK+ italpor, tasakos kiszerelésben, a könnyebb, egyszerűbb használhatóságért.
Kishelyen is elfér. Bárhova magával viheti. Környezetbarát, műanyag mentes csomagolás.

Rendelés
ElektronyK+ elektrolit por

Beszéljen telefonon szakértő kollégáinkkal. Kérdezzen tőlük!

+36 1 4433 860

Hétfő - Péntek: 08:00 - 16:00

Vagy kérdezzen E-mailben:

Küldje el kérdéseit üzenetben:

Üzenet küldés
Elektrolit ital 1000mg kálium adaggal
Ásványi anyagok és Nyomelemek

Az alacsony zöldség és gyümölcs bevitel, társulva a magas szénidrát bevitellel és a stresszel, alacsony ásványi anyag és nyomelem szintet eredményez a szervezetünkben. Az ElektronyyK+ elektrolit italpor segítségével, pótolhatjuk a hiányzó ásványi anyagokat és nyomelemeket.


ElektronyK+ Hatóanyagok

Hatóanyagok 7,2 g (napi adag) / 1 adagoló kanálnyi mennyiségben:

Kálium (citrát) 1000 mg (50%)
Magnézium (citrát) 120 mg (32%)
Litothamnium alga kivonat
- ebből Kalcium
262 mg
- 75 mg (9%)
Nátrium (NaCl) 10,2 mg (-)
Cink (glükonát) 24 mg (240%)
Réz (glükonát) 3 mg (300%)
Szelén (L-szeleno-Metionin) 100 µg (182%)
Króm (pikolinát) 100 µg (200%)
Kelp alga kivonat
- ebből Jód
171 mg
- 120 µg (80%)
Mangán (glükonát) 3 mg (150%)
Árak, Csomagok


Ingyenes kiszállítás 20 ezer felett. 30 napos pénzvisszafizetési garancia mindenre.