+36 1 4433 860

Jelent-e bármilyen veszélyt az egészségünkre, a nagy mennyiségű kálium bevitel?


Kálium tartalmú ételek

A kálium  nélkülözhetetlen elektrolit, - részt vesz az ingerületi folyamatokban, az ideg-, és izomműködésben, a sav-bázis egyensúly és az ozmotikus nyomás fenntartásában. Ajánlott napi bevitele 2-5 gramm - ez életkortól, és nemtől függően

Honnan származik a kálium?

Az összes bevitt étrendi kálium több forrásból is származhat. Az élelmiszerekben természetes tartalomként van jelen - elsősorban zöldségfélékkel, gyümölcsökkel, magvakkal kerül a szervezetünkbe. (100 gramm dióban 1710 mg kálium van, 100 gramm banánban 500 mg, 100 gramm lencsében 1150 mg)

Bizonyos vegyületei élelmiszerekhez szándékosan is hozzá adhatók, és élelmiszer adalékanyagként is engedélyezettek. Megtalálható étrend-kiegészítőkben,  de kálium juthat az emberi szervezetbe bizonyos gyógyszerekkel is.

Mi történik, ha a szokásosnál több káliumot fogyasztunk?

Ha egészségesek vagyunk, akkor a szervezetünk gondoskodik arról, hogy a kálium felvétele és leadása egyensúlyban maradjon - ezért egy bizonyos  határig ki tudja védeni a szükségesnél nagyobb kálium bevitelt - és a fölösleget elsősorban a vesén keresztül a vizelettel kiválasztja. 

Extrém nagy mennyiségű kálium bevitele (napi 8-10 gramm) azonban a vese kiválasztó képességét meghaladhatja, emiatt a vér-káliumszintje megemelkedhet, ami akár a szív működését is megzavarhatja. 

Milyen mértékű kálium bevitele lehet kockázatos?

Ételek, magas kálium tartalommal

Az, hogy mennyi kálium bevitele okoz hiperkalémiát, egyénileg nagyon eltérő. Elmondható, hogy egészséges embereknél óriási mennyiségű káliumot kell bevinni ahhoz, hogy  magas káliumszint alakuljon ki a vérben. Ez normál táplálkozás mellett - amikor csak az élelmiszerekből származik a kálium - nem fordulhat elő.

Milyen esetekben kell korlátozni a kálium bevitelét?

Bizonyos esetekben a hiperkalémia kialakulásának esélye megnő, ilyenkor fokozottan ügyelni kell a kálium-bevitelre:

 • csökkent veseműködés
 • vesebetegségek, veseelégtelenség
 • dialízis-kezelés során
 • idős kor 
 • dehidratáltság
 • bizonyos gyógyszerek szedésekor (ACE-gátlók, béta-blokkolók, K-spóroló vízhajtók)
 • anyagcserezavarok - cukorbetegség
 • Addison-kór (a mellékvesekéreg működésének elégtelensége)
 • nagy kiterjedésű lágyrész sérülés okozta izomszétesés
 • égési sérülések miatti sejtkárosodás 
 • rosszindulatú daganatos betegségek citosztatikus kezelése

Hogyan ismerhető fel a hyperkalaemia?

A vér magas káliumszintje gyakran tünetmentes. Előfordulhat gyengeség, száj körüli zsibbadás, viszketés, izomrángás, súlyosabb esetekben hasmenés vagy szívritmuszavarok - súlyos esetben EKG jelek. 

Összegzés

Ha egészségesek vagyunk, akkor a túlzott - élelmiszerekkel bevitt káliumbevitel miatt nem érdemes aggódnunk. Az egészséges vese a fölösben elfogyasztott káliumot gond nélkül kiválasztja. 

A kálium citrát

Káliumhiány ellen, ElektronyK+ italpor

Az ElektronyK+ elektrolti por, kálium citrátot tartalmaz. A kálium citrát kötése biztonságos, tudományosan igazoltan megfelelően hasznosul, a felesleget könnyek kiválasztja a szervezetünk, azaz akkor sem jelent gondot, ha a javasolt napi mennyiségnél kétszer vagy háromszor többet vinnénk be belőle. [01.], [02.]

A kálium citrát nevében, a citrát jelzi a citrusféléket. A kálium citrát lényegében olyan, mintha citrusfélékkel - citrom, narancs - pótolnánk a káliumot. 

A kálium-citrát a citromsav (E 330) káliumsója, amely az energiatermelő anyagcsere (citromsavkör) köztes termékeként minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta kb. 2 kg citrátot alakít át. Citromsavból előállítható monokálium-citrát (E 332 i) és trikálium-citrát (E 332 ii) is, amelyek különböző savanyító hatással rendelkeznek. A kálium-citrátot leggyakrabban a pektin zselésítő folyamatának szabályozására alkalmazza az élelmiszeripar.

A kálium-citrát veszélytelennek számít. A szervezet teljes mértékben hasznosítja.


Hivatkozott Kutatások, Publikációk címei
 1. Potassium citrate supplementation results in sustained improvement in calcium balance in older men and women
 2. Effects of potassium citrate supplementation on bone metabolism


ElektronyK+ elektrolit por

Beszéljen telefonon szakértő kollégáinkkal. Kérdezzen tőlük!

+36 1 4433 860

Hétfő - Péntek: 08:00 - 16:00

Vagy kérdezzen E-mailben:

Küldje el kérdéseit üzenetben:

Üzenet küldés

Az ElektronyK+ italpor ezekben az esetekben ajánlható

Cukorbetegség, Inzulin rezisztencia

Inzulin rezisztencia, sok Szénhidrát fogyasztása

A magas inzulin szint, az inzulin rezisztencia állapotában - péládul Cukorbetegeknél vagy Prediabétesz esetén - nem működik rendesen a kálium. A szénhidrátok és a magas inzulin szint, sok káliumot használnak el. Cukorbetegeknél az ételekkel vagy kiegészítő komplex táplálékokkal bevitt kálium, csökkenti az inzulin szükségletet. Ezért (illetve rost tartalmuk miatt) ajánlott cukorbetegeknek a sok zöldség - főként zöld színű zöldség - fogyasztása. Ha van elegendő kálium a szervezetünkben, a cukor anyagcsere is jobban működik. A kálium és az elektrolitok bevitelével, csökken a cukor iránti vágy is. [04.]

Ketogén diéta, Low carb diéták

Ketogén diéta, Low Carb diéták, Böjt

Ketogén diéta esetén, az átállás időszakában rengeteg folyadék távozik a testünkből. A távozó folyadékkal együtt, távoznak az ásványi anyagok is, főként a kálium (de a nátrium is). Ez az ásványi anyag - elektrolit - hiány okozza az ilyenkor jelentkező tüneteket, amelyeket "keto flu"-nak nevezünk. A böjt időszaka alatt is fontos az elektrolit pótlás, mert a böjt alatt távozó folyadékkal együtt, távoznak az ásványi anyagok is. [05.] Egyéb alacsony szénhidrát bevitellel járó diéták alatt, szinté célszerű az elektrolitok bevitele, főként a kálium pótlása.

Magas vérnyomás, Szívritmus zsavarok

Magas Vérnyomás, Szívritmus zavarok

A legtöbb magas vérnyomásos beteg, javulást tapsztalhat a vérnyomásában, a kálium bevitel növelésével. Magas vérnyomás esetén nem nátriumot kellene csökkenteni - nem kevesebb sót kellene bevinni - hanem káliumot kellene növelni. A kálium szabályozza az izom összehúzódást, így hatással van a szívizmokra is, de szabályozólag hat a szívverésre, a reflexekre és rengeteg más testi funkcióra is. A kálium hatására csökken az erek merevsége, ami vérnyomás csökkenéssel jár. Vízhajtó hatása is van. Magas vérnyomás esetén az orvosok azért írnak fel vízhajtókat, mert nincs elegendő kálium a beteg szervezetében, ami kihajtaná a vizet. Ha viszünk be elegendő káliumot, a víz felhalmozódás problémája megoldódhat. [06.]

Zöldség bevitel, Zöldség fogyasztás

Ha nem eszik elég Zöldséget

A zöldségekben sok hasznos tápanyag van a szervezetünk számára, alacsony felszívódő szénhidrát - cukor - tartalom mellett. A zöldségeknek az egyik kiemelt előnye, hogy jól hasznosuló káliumot és magnéziumot tudunk velük pótolni. Lássuk azonban be: nem tudunk minden nap fél kiló zöldséget megenni.
Többek között, ezt a problémát megoldandó jött létre az ElektronyK+ elektrolit italpor. [07.]. Az ElektronyK+ elektrolit por segítségével, kiegészíthetjük a táplálkozásunkból hiányzó káliumot, magnéziumot és nyomelemeket.

Álmatlanság, Szorongás, Stressz

Álmatlanság, Szorongás, Stressz, Nyugtatási céllal

A kálium komoly hatással van, az agyban és az izmoknál lévő idegekre. A legtöbb idegrendszeri működéssel összefüggő probléma esetén, mint álmatlanság, szorongás, pánik, stressz, depresszió, jelen van az alacsony kálium szint. A kálium a magnéziummal együtt, a testünk két fő nyugatója. A kálium és a magnézium hozzájárulnak az idegrendszer normál, kiegyensúlyozott működéséhez. [08.]

Gyenge gyomorsav, Reflux, Emésztési gondok

Alacsony kálium szint esetén, kevés gyomorsav termelődik, ami rengeteg egészségügyi probléma forrása. A gyomorban a hidrogén-kálium pumpa hozza létre a gyomorsavat. Az alacsony gyomorsav szint, a gyenge gyomorsav azt eredményezi, hogy nem bomlanak le megfelelően az ételek a gyomorban, így emésztetlenül kerülnek át a belekbe, ahol rengeteg betegséget okoznak. A kálium pótlásával, növelhetjük a termelődő gyomorsav mennyiségét, ami az emésztésünk hatásfokán fog javítani. [09.]

Izmok, Kálcium, Erőnlét működtetés

A kálcium, a nátrium-kálium pumpa segítségével tud bejutni a sejtekbe. Ha nincs elegendő kálium, nem működik rendesen a kálcium, nem jut el a megfelelő helyekre, például az izmokba. Az izmokban, a káliumnak fontos szerepe van az izom összehúzódásben és az izom nyugtatásban. Ha nincs elég kálium, nem jut elég kálcium az izom-sejtekbe, így az izom összehúzódással - azaz az izomoerővel - is gond lesz. A kálium hiány egyik jele, az alacsony energia szint, az erőtlenség, a fáradékonyság és a nyugtalanság. Jó eredményeket érhetünk el az elektrolit porral, izom görcsök, tremor és zsibbadás esetén is. [10.]

Reumatoid arthritis

Rheumatoid Arthritis

RA esetén mindíg nagyon alacsony a kálium szint a beteg szervezetében. A napi 5-6 ezer miligramm kálium bevitelével, jelentős javulást érhetünk el. Ezt a kálium mennyiséget célszerű nagyobb részt ételekkel elfogyasztani - tehát zöldségekkel -, de segíthet a pótlásban - kiegészítőként - az ElektronyK+ italpor is. RA esetén, akár naponta 2 adagot is fogyaszthatunk belőle. Figyeljük meg a változásokat a szervezetünkben és e szerint állítsuk az adagot. [11.]

Fogyás zsírégetés

Zsírégetéshez, Ha fogyni szeretne

A fogyás alapvető feltétele, hogy az inzulin, a cukor megfelelően működjön a szervezetünkben, illetve hogy az anyagcserénk hatékony legyen. Mind a cukor, az inzulin műköédését, mint az anyagcserénket, jelentősen befolyásolják az ásványi anyagok és a nyomelemek szintje. A kálium hatására javul a cukor anyagcsere. Az ElektronyK+ jelentős mennyiségű krómot is tartalmaz jól felszívódó formában. A króm hatékonyabbá teszi az inzulin működését. Az ElektronyK nem fogyasztószer, de szedésével jelentős támogatást adhatnak a testünknek, hogy kevesebb zsírt tároljon el. Ha van elegendő kálium csökken a cukor, az édesség iránti vágy is.

Fáradékonyság ellen

Fáradékonyság, Gyengeség ellen

A fáradékonyság, a gyengeség legfőbb oka, hogy a kálium-nátrium pumpa nem működik megfelelő hatékonysággal. A kálium és a nátrium pótlásával, javíthatunk a helyzeten. Ha megsózza jól az ételeket - nátrium pótlás - és továbbra is fennáll a fáradékonyság, a gyengeség, nagy eséllyel a káliumból van kevés a szervezetben. Az ElektronyK szedésével, magnéziumot is pótolhat, mely szintén hozzájárul a fáradékonyság, a gyengeség csökkentéséhez, az erőnlét növeléshez.

Kálium pótlás 50 év felett

60 év felett kulcsfontosságú

Rengeteg probléma, betegség amely 60 év felett jellemzően jelen van nagyon sok embernél, összefüggésben van az alacsony ásványi anyag és nyomelem szinttel, ezen belül főként a kevés káliummal. A magas vérnyomás szoros kapcsolatban van az alacsony kálium szinttel: a kálium lazítja az artériákat, vérnyomást csökkent. A gyenge gyomorsav, mely felszívódási és emésztési problémákat okoz, szintén összefügg a kevés káliummal, mivel a hidrogén-kálium pumpa hozza létre a gyomorsavat. Ha nincs elég kálium, nem termelődik elég gyomorsav, így romlik az ételekben lévő tápanyagok felszívódása. 60 év felett az inzulin rezisztencia is erős. A kálium bevitelével javíthatunk a cukor anyagcserénken.

Termékenység javítás elektrolitokkal

Termékenység, Spermiumok, Meddőség

A kálium, a nátrium, a réz és a kalcium szintünk, szoros összefüggésben van a sperma minőségével és a termékenyésggel. [Biochemistry Pharmacology cikk]. A kálium a sperma koncentráltságát, "sűrűségét" növeli. A káliumon túl, az ElektronyK+ tartalmazza a szervezetünk számára szükséges összes nyomelemet, nagy dózisban, jól felszívódó formában. A napi javasolt réz mennyiség háromszorosát tudjuk bevinni vele. Cinkből a napi javasolt 2,5-szeres mennyiséget tartalmazza. A cink kulcsfontosságú a prosztata működéséhez és a tesztoszteron termelődéséhez. A cink javít a spermák mobilitásán.


Mihez kell még a kálium? Ebből a videóból kiderül

ELEKTRONYK+ elektrolit italpor ÁRAK / CSOMAGOK

Az ElektronyK+ italpor kálium, magnézium, kálcium, nátrium, cink, jód, réz, szelén, króm és mangán pótlását biztosítja egyszerre.
Kelp és Litothamnium alga koncentrátumot is tartalmaz. Az algák további ritka nyomelemeket is hordoznak magukban.
Napi adagjával, 1000 mg káliumot pótolhatunk.
Az ELEKTRONYK+ segít, a táplálkozásunkból hiányzó káliumot, magnéziumot és nyomelemeket pótolni.

Elektrolit ital por 1 darab

ELEKTRONYK+ Elektrolit italpor • 322g


12.271 ft = 45-60 napi adag • 235 ft / napi adag

Elektrolit por, a káliumhiány megszűntetéséhez, ásványokkal, nyomelemekkel:
Kálium citrát, Magnézium, Kalcium, Nátrium, Cink, Szelén, Réz, Króm, Mangán, Jód, Algák.

Rendelés
Elektrolit ital por 2 darab

ELEKTRONYK+ Elektrolit italpor • 2 x 322g


21.471 ft = 3-4 havi adag • 195 ft / napi adag
-15% kedvezmény

Elektrolit por, a káliumhiány megszűntetéséhez, ásványokkal, nyomelemekkel:
Kálium citrát, Magnézium, Kalcium, Nátrium, Cink, Szelén, Réz, Króm, Mangán, Jód, Algák.

Rendelés
Elektrolit ital por 3 darab

ELEKTRONYK+ Elektrolit italpor • 3 x 322g


29.971 ft = 4,5-6 havi adag • 171 ft / napi adag
-23% kedvezmény

Elektrolit por, a káliumhiány megszűntetéséhez, ásványokkal, nyomelemekkel:
Kálium citrát, Magnézium, Kalcium, Nátrium, Cink, Szelén, Réz, Króm, Mangán, Jód, Algák.

Rendelés + ingyenes szállítás
Tasakos ElektronyK italpor

ELEKTRONYK+ Elektrolit italpor • Tasakos: 25 adag


10.971 ft = 1 havi adag • 365 ft / napi adag

ElektronyK+ italpor, tasakos kiszerelésben, a könnyebb, egyszerűbb használhatóságért.
Kishelyen is elfér. Bárhova magával viheti. Környezetbarát, műanyag mentes csomagolás.

Rendelés